Dagens ridtur med hästarna genom skogen var helt fantastisk

Vi lägger väldigt mycket tid på vårt arbete för att hålla gården och lantbruket i gång utan minsta avbrott. Det går för det mesta väldigt bra men ibland glömmer vi bort att vi faktiskt kan behöva ta en paus. En paus från vardagen och rutinerna. Idag fick det bli en sådan dag. Det var kallt och frostigt ute då vädret slagit om snabbt från en blöt höstdag till en bitig vinterdag med en temperatur på runt -10C. Vi bestämde oss för att ge oss själva ett välförtjänt avbrott från lantbruket. Efter lite överläggande vad vi skulle hitta på beslutade vi oss för att ge oss ut på en lite längre tur med hästarna genom skogen. Skogen har vi så nära inpå att man lätt glömmer vad den kan erbjuda om man bara öppnar sina ögon lite mer än vanligt.

Hästarnas dagliga rutin

Hästarna får alltid sin dagliga motion. Vi är flera som turas om att leda dom en runda genom skogen. Dom måste ha gått samma runda flera hundra gånger vid det här laget. Vi turas om att ta hästarna både på grund av tidsbrist och för att vi är ganska trötta på den rundan. Tyvärr har vi inte haft möjlighet att gå någon annan runda, men idag bestämde vi oss för att ta alla hästarna tillsammans och ge oss ut. Det märktes att dom förstod att något annat var på gång idag från deras vanliga rutiner och våra vanliga sysslor med lantbruket.

Ridkläder och utrustning

Vi har ibland hjälp av elever från ridskolan som kommer och hjälper oss med hästarna. För att det ska gå smidigt har vi all utrustning som de kan tänkas behöva. Det underlättar väldigt mycket när det kommer nya elever som inte haft möjlighet att köpa in egen utrustning. När det kommer till ridbyxor är det viktigt att de sitter bra och håller oss varma när vi är ute i stallet. Ridkläder har de allra flesta men om det behövs har jag några uppsättningar som brukar passa. En dag som denna är det extra viktigt att man använder hela, bra och gärna fodrade ridbyxor. Speciellt när temperaturen är en bra bit under nollan som den var nu. Trots kylan eller kanske tack vara den var vädret klart och solen sken på oss när vi började leda ut hästarna ur båsen.

Både grabben och dottern var i väg på en hästshow under hösten och inte helt oväntat kom dom hem och önskade sig både det ena och andra i klädväg och utrustning. Dom är väldigt lika mig när det gäller sånt. I anslutning till showen var det en stor mässhall där man fick komma in med sin häst och prova ut sadel. En helt egen skräddarsydd sadel. Det fick bli en tidig julklapp som nu sitter på deras hästar. Vi passade även på att uppgradera garderoberna med nya ridbyxor och ridjackor. Det var tur att vi gjorde det, annars hade inte den här kalla dagen blivit så fantastisk som den blev.

Skogen i sin vinterskrud

När ridkläderna var på, sadlarna injusterade och hästarna redo började vi vår tur in i skogen. Jag blev helt hänförd av den fantastiska naturen. När allt är helt vitt av frost och solen skiner så att allt reflekteras är ett väldigt speciellt scenario som inte inträffar så många gånger per år. Jag älskar verkligen när naturen bjuder på detta. Efter ca 45 minuters skrittande kom vi till en lägerplats med färdig grillplats. Det passade oss väldigt bra. Grillplatsen låg på en kulle precis jämte en sjö. Halva sjön hade börjat frysa till is. Därifrån kunde man se utsikten över den stilla sjön som glittrade i solskenet. Ute på den tunna isen som hade börjat bildas sprang en räv förbi samtidigt som några fiskar hoppade i vattnet när en hök eller annan örnliknande fågel gled förbi. Det var nästan overkligt när vi såg detta och vi kände en stor tacksamhet att få ha detta så nära inpå där vi bor.

Tid för varandra och hästarna

Vi spenderar mycket tid tillsammans i vårt dagliga arbete men allt går på rutin och vi umgås väldigt lite. Den här dagen har fått oss att tänka till både en och två gånger extra. Tiden vi hade tillsammans som familj och med hästarna betydde mycket för alla. Vi kom närmare varandra både som familj och med hästarna. Våra band blev starkare och tilliten från häst till skötare är otroligt viktig. Det var verkligen en kall dag. Tack vare grillplatsen, varma ridkläder och värmen till varandra behövde vi aldrig frysa. Vi samlade ny energi och kan nu fortsätta driva lantbruket framåt. Vi ser fram emot 2023 som förhoppningsvis kommer bjuda på många roliga och spännande stunder.