En utökad maskinpark kräver utökade lokaler.

Som lantbrukare har maskinparken med lantbruksmaskiner en mycket stor betydelse för att utföra arbetet professionellt, säkert men också effektivt. Dagens energipriser på både el och olja gör att man hela tiden måste tänka framåt, både på lång och på kort sikt.

Den senaste tiden har vi lyckats vinna flera auktioner. Det har lett till att vår maskinpark inte ryms i garagen och ladugårdarna. När vi går igenom maskinerna och planerar framåt ser vi behov av ytterligare maskiner. För att kunna möta de här behoven behöver vi ha uppställningsplatser för varje maskin. Lantbruksmaskiner finns att köpa nytt men vi letar gärna begagnat i bra skick. Genom att förvara en maskin torrt och någorlunda varmt förlänger vi livslängden på maskinen. Det kan ge en maskin upp mot 100 år jämfört med om vi låter den stå ute i regnet att rosta.

Nu är det dags för en ny och modern lada.

Av den här anledningen har vi ansökt om att bygga en ny lada med utrymme för maskiner, mindre lägenheter för våra anställda, kontor och verkstad. Det blir en stor byggnad med komplexa lösningar för att kunna rymma allt vi önskar. Det medför även stora kostnader som vi som lantbrukare inte har någon möjlighet att ta. Trots eventuella EU bidrag blir kostnaden för stor att ta i ett bräde initialt och vi behövde hitta andra lösningar för att finansiera projektet.

När det gäller att finansiera byggandet av en ny fastighet finns det några viktiga saker du behöver tänka på. Det första steget är att komma fram till hur mycket pengar du behöver låna. Detta inkluderar kostnaden för marken, byggkostnaderna och alla andra relaterade utgifter. När du har en uppskattning av den totala kostnaden kan du börja leta efter finansieringsalternativ. Det finns en mängd olika lånerådgivare tillgängliga som gärna hjälper till, framför allt när det gäller privatpersoner som söker lån till ny bostad. Att vi som företag behövde lån visade sig vara betydligt svårare. Det är viktigt att leta runt och jämföra räntor och villkor innan man bestämmer sig för någon.

Om man inte är säker på vilken typ av lån som är bäst för dig är det bäst att rådgöra med en finansiell rådgivare eller mäklare. De kan hjälpa dig att hitta den bästa finansieringslösningen för din specifika situation.

Tack vare ändamålet har vi lyckats hitta till Bettre.se som är experter på området Nu kan vi få hjälp med fastighetsfinansiering. Min kontakt på Bettre.se har blivit mer som en samarbetspartner snarare än en bank. Vi har hittat varandra och vi får många goda råd för att hela tiden röra oss framåt.

Fastighetsfinansiering av alla typer av fastigheter.

När vi först tog kontakt kändes det lite långsökt om vi över huvud taget skulle få någon hjälp eftersom vi är lantbrukare och endast vill finansiera en stor lada. Det visade sig vara helt fel då Bettre finansierar alla typer av fastigheter och är specialiserade på brygglån och byggnadskreditiv. Precis den hjälpen vi var i så stort behov av. Hela ansökningsprocessen gick på bara några minuter tack vare att deras ansökan görs helt digitalt. Vi är inga ekonomer och för oss var alla olika ord och typer av lån en enda stor djungel som vi behövde ta oss igenom. Det gjorde vi till slut tack vare all information vi kunde hitta online och som hjälpte oss att komma vidare.

Byggnadskreditiv eller vanligt lån.

När vi började gräva i detta förstod vi inte skillnaden på ett vanligt lån och byggnadskreditiv. För oss var alla lån samma och att räntan är det enda man ska ha koll men vi kunde nog inte ha mer fel. Det blev ganska snabbt tydligt för oss att det vare ett byggnadskreditiv som vi behövde. Man kan kortfattat förklara det så att det är banken som betalar alla räkningar från byggföretagen allt eftersom projektet rör sig framåt. Det betyder att man inte behöver ta ut ett lån på totalbeloppet direkt vid första spadtaget utan att lånet växer med tiden. När byggnaden sedan står klar omvandlas lånet till ett vanligt bolån.

Innan godkänt byggnadskreditiv tar banken med i beräkningen vad den nya fastigheten kommer vara värd innan man får sitt godkännande. Detta görs för att besluta vilka nivåer som banken kan godkänna lån för och för att säkerställa att man som kund har tillräckligt stark betalningsförmåga att betala av lånet när huset står klart.

Tack vare all hjälp vi har fått via Bettre kan vi snart ta vårt första spadtag. Våra anställda har fått vara med i skapandet av hur lägenheterna ska utformas och har lovat att flytta in så snart dom står klara. Nu kan vi fortsätta buda på auktionerna. Nästa auktion som vi behöver vinna skulle jag tro är en lastbilsauktion, men vi får ta en sak i taget. Nu måste ladan bli klar för invigning först.