Den moderna ungdomen tar lantbruket in i framtiden.

Dagens ungdomar är så inne i teknikens värld att den är en del av vardagen. När en ny modell av en telefon lanseras köper man den istället för att ha kvar sin gamla. Detta är en trend som vi ser på dagens marknad. Detta gäller inte bara telefoner utan även bilar, datorer och andra teknikprodukter. Man köper alltid den senaste modellen istället för att köpa begagnat. Detta är en trend som vi tror kommer att fortsätta i takt med att tekniken utvecklas. Vissa kanske säger att denna trend är dålig eftersom den innebär att människor spenderar mer pengar på nya produkter i stället för att använda det de redan har. Andra kanske säger att det är en bra sak eftersom det innebär att människor håller sig uppdaterade med den senaste tekniken.

Ett mer hållbart lantbruk

När det gäller tekniska produkter eller maskiner kan det vara mer miljövänligt att köpa begagnat än att köpa nytt. När du köper en ny produkt förbrukas nämligen de resurser som används för att tillverka den. När du köper en begagnad produkt förbrukas inte dessa resurser, och därför är den mer miljövänlig.

Det finns många webbplatser där du kan köpa begagnade produkter, till exempel på Budi och Tradera som är sidor med auktioner online. Du kan också hitta begagnade produkter i välgörenhetsbutiker.

Om du funderar på att köpa en ny teknisk produkt ska du fundera på om du verkligen behöver den eller om du kan köpa en begagnad produkt i stället. Gör din research för att hitta det bästa priset på produkten.

Med moderna maskiner kan vi både öka skördarna samtidigt som vi minskar klimatpåverkan. Lantmännen skriver detta i rapporten om ett hållbart lantbruk.

Ny maskinpark genom auktioner på nätet

Att köpa in nya maskiner via auktioner på nätet är bland det smartaste vi har gjort. Många av webbplatserna med auktioner online säljer bara produkter från privatpersoner som hoppas på att priserna ska springa iväg. Vi har istället använt av webbplatser som jobbar med konkursauktioner. Det är auktioner på nätet med maskiner och produkter som kommer från företag som tyvärr har gått i konkurs. Det betyder att det inte finns någon enskild privatperson som jagar pengar och det innebär ofta att maskinerna är välvårdade eller ibland även nya. Nu senast budade vi hem en fyrhjuling som vi behövde för att dra stockar i skogen på ett smidigare sätt.

Det var grabben som letade upp detta på sin mobiltelefon. Jag var lite skeptisk till en början men jag vill att han ska bli mer engagerad i skogen så jag fullföljde hans förslag. Nu kan vi vila hästen till annat arbete och jag får med grabben på fyrhjulingen. Allt tack vare en auktion online.

Vi har börjat köpa lantbruksmaskiner och trädgårdsredskap men kommer öka takten att byta ut vår maskinpark. Detta hade jag aldrig trillat in på om det inte var för en av våra söner men som vi nu har sparat tusentals kr på.

Framtidens lantbruk

Jag får ibland svälja min stolthet från att ha jobbat med lantbruk i över 50 år. Även om det tar emot förstår jag allt mer att det finna enklare och smartare sätt att utföra jobbet på. Frugan tycker jag är för envis för att välkomna ungdomarnas moderna produkter och visst har hon rätt. Det har varit svårt men jag har mjuknat och börjat byta ut maskinparken. Jag är inte lika ung och stark som jag en gång var och kan jag då buda hem en maskin för nästan inga pengar alls som gör jobbet på halva tiden och sparar mig sängläge och ryggont i några dagar är det faktiskt värt varje del av det.