Trädäcket med glasräcke från idé till verklighet

Trädäcket vid huset

Hej igen alla! Efter en tid av stillhet på bloggen är vi tillbaka och mer aktiva än någonsin. Vintern har passerat och med vårens ankomst är vi fyllda av ny energi och redo för nya utmaningar. Ett av våra största projekt just nu är något vi länge funderat på och nu äntligen sätter i verket. Vi har beslutat att utöka vår gårds utomhusytor på ett sätt som både kompletterar vårt lantliga liv och öppnar upp för nya möjligheter och funktioner.

Denna gång riktar vi vår energi mot en tillbyggnad av huset som inte bara kommer att bli ett viktigt inslag i vårt dagliga liv, men också förbättra hur vi använder våra utrymmen och interagerar med vår omgivning. Vi behöver en plats där vi kan träffas och trivas när vi är utomhus. Det är ändå ute vi spenderar större delen av våra dagar. Vi har lagt ned många timmars övervägande och planering i detta projekt. Vi har vägt olika idéer och behov mot varandra för att hitta den bästa lösningen som passar vår livsstil. Det är ett spännande steg framåt för oss och vi ser fram emot att dela med oss av resan – från de första idéerna till den färdiga konstruktionen av vårt helt nya trädäck.

Trädäck? Ja tack, men var börjar man?

Varje stort projekt börjar med en idé, och i vårt fall började resan med en hel del diskussioner kring köksbordet. Vi visste att vi ville skapa något speciellt – en plats som inte bara var funktionell, men som också speglade vår gårds unika historia och karaktär. Vår familj har alltid varit djupt rotad i berättelserna och legenderna som våra skogar omges av, särskilt de om troll och naturens magi. Så, det var viktigt för oss att vårt nya utomhusutrymme skulle återspegla dessa traditioner samtidigt som det välkomnade framtiden.

Under våra diskussioner utforskade vi olika koncept och stilar. Vi visste att vi ville ha något som smälte in i vår naturliga miljö, samtidigt som det tillförde en modern touch till gården. Det var viktigt att hitta en balans där både estetik och praktisk användning möttes. Alla i familjen hade sina tankar och idéer. Barnen, som är uppväxta med både gamla seder och modern teknik, bidrog med fräscha perspektiv som ofta öppnade upp för nya möjligheter. Med en relativt gemensam tanke och idé om vad vi ville uppnå, började vi skissa på och fundera över hur vi bäst kunde förverkliga dem. Denna process var inte bara en utmaning i att planera och bygga något, utan också en lärdom i samarbete och familjesammanhållning. vi hade oväntat mycket åsiketer om materialval, om det skulle vara trätrall eller komposit och om det skulle vara träräcke eller glasräcke. Detta var inte bara början på bygget av ett trädäck, det var starten på en ny utvecklande resa och utmaning för hela familjen.

Design, funktion och byggprocessen

Designprocessen för vårt trädäck blev verkligen en gemensam familjeinsats. Det var en process där varje familjemedlem bidrog med sina unika perspektiv och idéer. Vi hämtade inspiration från en mängd olika källor, från klassiska svenska altaner till mer moderna och innovativa utformningar som vi stötte på i tidningar, Pinterest och under våra utflykter i naturen.

Vi spenderade kvällar tillsammans där vi diskuterade, skissade och justerade våra idéer. Det var viktigt för oss att alla skulle vara nöjda med utseendet men också funktionellt. Genom denna process formades en design som verkligen kändes personlig och passande för vår livsstil och den omgivande miljön.

Vi valde tidigt att vi inte skulle anlita några hantverkare utan genomföra detta projekt tillsammans. Givetvis skulle det ta betydligt längre tid att slutföra arbetet men vi behövde ett projekt att genomföra som familj. Vi har dessutom en relativt stor maskinpark på gården så grävandet och gjutningen av stolpar som vi tänkte kunde bli ett problem gick oväntat smidigt.

Bevarad tradition och nytänkande med moderna glasräcken

När det kom till att välja material för räcket runt vårt nya trädäck, var det en noggrann och tankeväckande process. Efter mycket övervägande, beslutade vi oss för en kombination av trätrall för själva trädäcket och ett mer stilrent glasräcke med klarglas.

Själva trädäcket gjorde vi av en brunimpregnerad rillad trätrall som vi hittade på Byggmax. Att den är rillad gör att det ser lite lyxigare ut samtidigt som den bruna färgen håller oss kvar i naturen. Träräcken har alltid varit en del av den traditionella designen på vår gård, så det kändes naturligt att fortsätta i den andan. Trä ger en värmande och rustik känsla som reflekterar vår lantliga miljö och arv. Men för att addera en modern twist och ett öppnare intryck valde vi att sätta ett glasräcke med snygga klämfästen mellan stolparna. Det fanns både frostat och klarglas men vi valde klarglas för att släppa in omgivningen mer. Detta gav oss det bästa av två världar med träets robusthet och glasets luftighet och transparens.

Att vi valde glasräcken gör inte bara utrymmet mer öppet och inbjudande, utan ger oss dessutom en underbar utsikt över gården och mot skogspartierna. Vi kan nu njuta av solnedgångar och det omgivande landskapet utan hinder. Vi ville att räcket skulle reflektera vår gårds historia och vårt engagemang i hållbart lantbruk, samtidigt som vi välkomnade modern design och ny teknik. Denna kombination symboliserar vår vilja att bevara och vårda det traditionella, medan vi omfamnar ny innovation och framåtblickande design.

En favoritplats för familjen

Summa summarum ett mycket lyckat byggprojekt

Att bygga detta trädäck var mer än bara ett byggprojekt. Genom detta projekt har vi stärkt våra familjeband och vår koppling till landet som vi tar hand om och älskar. Det har blivit en påminnelse om vårt arv och de berättelser som har format oss och vår gård. Projektet har också visat oss vikten av att hålla fast vid våra rötter, samtidigt som vi utforskar och välkomnar nya tekniker och metoder. Det har blivit en symbol för vår förmåga att anpassa oss och växa, medan vi fortfarande värdesätter och hedrar vårt förflutna.

Vi lyckades att skapa ett rum utomhus där vi kan träffas och trivas tillsammans. Vi ser fram emot många sena sommarkvällar att uppleva tillsammans på vårt nya trädäck. Tack vare glasräckenas utformning har vi dessutom full översyn över djuren och när vi sitter och dricker vårt förmiddagskaffe. Trädäcket är inte bara en plats för avkoppling och samvaro, utan också en levande del av vår familjs historia och framtid.

Ni är varmt välkomna att avnjuta en stund tillsammans med oss!